Wat is IPA?

Wat is IPA?

We leggen je in dit blog uit wat een IPA is. Benieuwd naar de uitleg van andere bierstijlen? Bekijk onze blogs

 

Waar staat IPA voor?

IPA staat voor Indian Pale Ale. Deze klassieke speciaalbierstijl wordt gekenmerkt door zijn bitterheid en de fruitige tonen. De stijl heeft een bijzondere geschiedenis, waar de naam aan ontleend wordt en kent inmiddels al veel varianten. 

 

Geschiedenis

De oorsprong van de Indian Pale Ale (IPA) gaat terug naar de 19e eeuw, toen Pale Ale-bieren, die naar India werden verscheept, niet bestand bleken te zijn tegen de lange reis van Engeland naar het oosten. Om te zorgen dat de Pale Ale-bieren goed bleven tijdens de lange reis, voegden brouwers meer hop toe aan het bier. Naast de langere houdbaarheid, gaf dit ook een karakteristieke krachtige en hoppige smaak aan deze stijl. Bovendien voegde de hop extra aroma's toe aan de IPA, zoals de fruitige aroma's van citrusvruchten. Omdat deze aroma's met de tijd vervagen en een belangrijk onderdeel zijn van de smaak, is het belangrijk een IPA niet al te lang te bewaren.

IPA - Oorsprong

 

Varianten

Sinds de oorspronkelijke IPA zijn er verschillende varianten ontstaan, elk met hun eigen unieke smaakprofiel en karakter. 

Double IPA (DIPA):

DIPA's worden gekenmerkt door een intensere hopbitterheid en een vollere smaak. Deze bieren hebben meestal een hoger alcoholpercentage waardoor ze perfect zijn voor degenen die op zoek zijn naar een sterke, smaakvolle ervaring. 

Triple IPA (TIPA):

TIPA's gaan nog een stap verder dan DIPA's en bieden een nog intensere hopbeleving. Met een hoger alcoholgehalte en uitgesproken hoparoma's wordt de smaakervaring naar een hoger niveau getild. 

Quadrupel IPA (QIPA):

QIPA's nemen hopintensiteit en alcoholgehalte naar nieuwe hoogten. Deze bieren zijn gedurfd, krachtig en vol van smaak.

New England IPA (NEIPA):

NEIPA's onderscheiden zich door het gebruik van hopsoorten uit New England en bieden een explosie van tropische hoparoma's. Deze stijl kenmerkt zich door zijn troebelheid. De bieren zijn sappig en hebben een zijdezachte textuur die ze onweerstaanbaar maakt voor liefhebbers van fruitige smaken. 

Double Dry-Hopped IPA (DDH IPA):

DDH IPA's ondergaan meerdere hopinfusies tijdens het brouwproces. Het resultaat is een IPA met een uitzonderlijk volle smaak. 

Session IPA (SIPA):

SIPA's worden gekenmerkt als lichter alternatief van de gewone IPA met een verminderde bitterheid. Het bier heeft een lager alcoholpercentage en is minder hoppig en bitter. De fruitaroma's zijn ook minder aanwezig.

 

Blog - Foto IPA  

 

Het ontdekken van IPA's:

De wereld van IPA's ziet er vandaag de dag steeds gevarieerder uit. Naast de traditionele American IPA en West Coast IPA, zijn er nu zelfs Milkshake IPA's beschikbaar die een verrassende draai geven aan de klassieke stijl. Bij ons vind je een uitgebreide selectie IPA's van over de hele wereld. We zijn voortdurend op zoek naar de beste IPA's met de hoogste Untappd-scores. Naast IPA's kan je bij ons natuurlijk ook terect voor andere bierstijlen, zoals Stouts en Sours, maar ook de traditionele bieren hebben we altijd op voorraad! 

Dus ga op ontdekkingsreis, proef verschillende stijlen en laat je smaakpapillen verrassen door de rijkdom van IPA's. Bij ons ben je aan het juiste adres om de beste IPA's en andere bierstijlen te ontdekken en te genieten van een ware bierbeleving.

Terug naar blog

IPA's van Monarch Brewery

De nieuwe IPA's van Monarch Brewery zijn gebrouwen op een verantwoordelijke manier met 100% natuurlijke ingrediënten.

Bekijken