Wat is een Weizen?

Wat is een Weizen?

Amber de Bruin

We leggen je in dit blog uit wat een Weizen is en waarom deze stijl toch best anders is vergeleken met Witbier. Benieuwd naar de uitleg van andere bierstijlen? Bekijk onze blogs

 

Waar staat Weizen voor?

Zoals veel wordt gedacht, maar wat niet waar is, is dat Weizen, ook wel bekend als Weissbier of Weisse, staat voor de kleur van het bier. Weizen of Weisse betekent namelijk tarwe in het Duits. Een Weizen is dan ook niet wit of licht van kleur, maar eerder blond tot nagenoeg oranje. Weizen is een Duitse bierstijl waar enkel graansoorten, water, hop en gist voor gebruikt mag worden. 

 

Geschiedenis

Weizenbier werd vanaf de 16e eeuw steeds populairder en werd uitsluitend gebrouwen in Beieren. De adel verdiende veel geld door de rechten voor het brouwen van deze stijl te verkopen. Deze situatie duurde tot 1520, toen de adellijke familie Von Degenberg het exclusieve recht kreeg om het bier te brouwen. Na het overlijden van de eigenaar in 1602, zonder erfgenamen, werd het eigendom van de familie Wittelsbach. Deze familie had bijna twee eeuwen lang het alleenrecht. Daarna verkocht koning Ludwig II de brouwrechten aan een particulier. Naarmate de populariteit van de bierstijl groeide, ook in andere landen, werden deze beperkingen opgeheven. Deze stijl wordt nog steeds hoofdzakelijk in Duitsland gebrouwen, maar we zien ook een voortdurende groeiende populariteit in Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, de Scandinavische landen en Noord-Amerika, waar het steeds vaker wordt gebrouwen.

Weizen Beyern

 

Verschil Weizen en Witbier

Ondanks dat Weizen en Witbier beide met tarwe worden geproduceerd en de kleur van de bieren enigszins op elkaar lijkt, zijn het niet dezelfde stijlen. Deze speciaalbierstijlen vertonen enkele verschillen. Zo mag er aan Duitse Weizen geen enkele andere grondstof worden toegevoegd, behalve graansoorten, water, hop en gist. Aan Belgisch Witbier wordt deze eis niet gesteld. Een Weizen moet ook minimaal 50% tarwemout bevatten, terwijl dit percentage bij Witbier meestal tussen de 30% en 40% ligt. De troebeling van Witbier wordt veroorzaakt door het gebruik van ongemoute tarwe tijdens het brouwproces, terwijl bij Weizen de troebeling pas optreedt wanneer het onderste gistresidu wordt uitgeschonken.

 

Smaaktonen

Ondanks het originele simplistische ingrediëntengebruik onderscheidt Weizen zich door een complex smaakprofiel. Door de toevoeging van gist komen er aroma's vrij van banaan en kruidnagel. Ook bevat de stijl frisse en lichtzurige tonen, wat het bier een verfrissende en karaktervolle smaak geeft. Het bier is zacht, romig en dus ook een klein beetje zoet.

 

  Weizen speciaal bier

 

Het ontdekken van Weizen

Weizenbier biedt een verfrissende en smaakvolle ervaring die een speciaal plekje verdient in de wereld van speciaal bier. Het is een bierstijl die geschiedenis, traditie en vakmanschap omarmt. Bezoek ons assortiment voor de beste selectie aan Weizen en Witbieren

Tilbage til blog

IPA øl von Monarch Brewery

De nye IPA'er fra Monarch Brewery er brygget på en ansvarlig måde med 100% naturlige ingredienser.

Bekijken